vineri, 25 septembrie 2015

Biserica Ortodoxă Română, rol de mentor și susținător pentru o viață împlinită, fericită și frumoasă

Trebuie să vă spun încă de la început ca sunt un puternic susținător al Bisericii noastre strămoșești. Biserica noastră a fost, este și va fi parte integrantă a ființei acestui popor, a istoriei lui, fiind alături de români atât în momente de grea încercare, cât și de bucurii și împliniri mărețe. Spiritualitatea are un rol decisiv și major în destinul unei națiuni sănătoase și solide.

Spre marea noastră încântare, constatăm împliniri și realizari frumoase ale Bisericii în ultima vreme. În primul rând, oriunde mergem, vedem biserici și mănăstiri care de care mai mândre și mai frumoase, o încantare pentru privirea noastră, pentru inimă și suflet. Și, cireașa de pe tortul bucuriei, am turnat deja temelia Catedralei Mântuirii Neamului, deci putem spune că suntem în grafic! Cinste ctitorilor de biserici românești! Slujitorii bisericii – preoți, călugări, măicuțe, dascăli, dar și toți ceilalți, sunt oameni dedicați, pricepuți și destoinici ce își fac munca cu pasiune, responsabilitate și profesionalism. Se vede asta cu ușurință, fie că mergem la o slujbă frumoasă în zi de sărbătoare, ascultăm o emisiune interesantă la radio sau televizor, pe Trinitas, citim un articol dintr-unul din ziarele și revistele editate de biserică sau răsfoim o carte, ascultăm un CD sau vizionăm un DVD ce te ung cu miere pe suflet, achiziționate dintr-una din frumoasele librării ale Ei. Am putea asemui aceste realizări minunate ca pe niște holde mănoase cu bob greu după ploaie, scăldate în lumina soarelui, sau ca pomii cu rod bogat și mireasmă placută.

Suntem mândri și profund recunoscători Bisericii noastre pentru toate aceste daruri! Din aceste motive și pe deplin meritat, Biserica Ortodoxă Română este instituția în care românii au cea mai mare încredere. A arătat că este un mecanism bine păstorit, organizat și eficient. Este un model de urmat și pentru celelalte organizații și instituții românești.

Este, prin urmare o resursă uriașă și valoroasă, pe care putem conta. Intenția mea nu este să critic ceva, doresc numai să subliniez că este loc de mai bine pentru ca, asemenea Școlii românesti, instituția bisericească să atingă viteza de croazieră și să își desăvârșească menirea. În acest sens, cu permisiunea dumneavoastră, îmi permit să fac câteva sugestii. Preoții români, persoane dedicate și cu dragoste pentru misiunea lor nobilă de păstori de oameni sunt însă adevărații experți. Ne-am simți cu toții profund onorați dacă vor analiza cu atenție și vor cântări cu înțelepciune aceste sugestii și sunt pe deplin convins că vor lua decizia bună în legatură cu ele!

- Un rol mai mare din mesajul Bisericii acordat Dezvoltării Personale

Biserica noastră trebuie să îi programeze pe oameni pentru prosperitate și succes, să îi motiveze și să îi inspire să își îndeplinească țelurile și visurile cele mai frumoase. Biblia este Cartea Cărților, un manual pentru o viață frumoasă și împlinită, ce conține cuvinte ce aduc lumină și zidesc, ne învață să cultivăm toate virtuțile pe care MUSAI să le avem într-o viata de OM. Mesajul actual al bisericii este unul frumos și înălțător, dar ne dorim să se aloce un procent mai mare acestui aspect. Statul susține financiar Biserica. Nu sunt de acord cu alte voci care susțin că ar trebui sistat. Dimpotrivă, îi consider o investiție strategică, niște bani investiți cu înțelepciune. Dar și Biserica, la rândul ei, trebuie să își aducă contribuția la bunul mers al societății, să ne înhămăm cu toții la aceeași căruță, să fim uniți în cuget, simțiri și mai ales în fapte.

Aș vrea să propun imaginației noastre un scenariu posibil al Judecății de Apoi. Un român ce a dus o viață în nevoi, durere, alegeri greșite, nesăbuință și păcate. Dumnezeu, cu durere în glas: “Ce-ai făcut, copile? Te-ai născut într-un colț de Rai, cu câmpii mănoase, munți semeți și ape cristaline, cu posibilități nenumărate. Te-am creat frumos, sănătos, cu minte ageră. Aveam un plan măreț pentru tine: aș fi vrut să te bucuri de darurile Vieții, să îndrăznești să îți îndeplinești cele mai frumoase visuri, să îți urmezi cariera profesională pe care ți-o doreai, să fii un soț iubitor și responsabil, să fii iubit la rândul tău, un părinte mândru de copiii săi, să fii împlinit și fericit. Iar tu... Cum a fost posibil?” La care omul nostru: “Iartă-mă, Doamne, că nu am avut pe nimeni alături de mine, să mă povățuiască și să mă susțină!” Evident, nu ne dorim așa ceva. Și DA, bat șaua să priceapă calul! Biserica are un rol important și strategic, o mare responsabilitate pentru bunul mers al societății, alături de părinți, familie, școală, comunitate și celelalte instituții și pârghii ale statului.

Un om complet, creativ, onorabil și virtuos va avea toate șansele să fie și un bun creștin, deci credința, sentimentul religios sunt potențate și de celelalte aspecte ale vieții, există o strânsă interdependență între ele. Deci trebuie să le cultivăm pe toate pentru a ne dezvolta armonios. Și atunci vom avea oameni fericiți, împliniți și prosperi, cu dragoste față de bunul nostru Dumnezeu și de Biserica Sa. Oamenii vor fi recunoscători într-o măsură mai mare Bisericii pentru că o parte din succesul lor se va datora muncii depuse de aceasta, deci rolul și importanța bisericii în societate se va consolida. Fiind prosperi, vom avea resurse să zidim biserici frumoase, să ne implicăm în toate proiectele ei frumoase.

Biblia este Cheia spre Comori, atât cele mentale și spirituale, cât și cele materiale și financiare. Vom trăi astfel o viață fericită și împlinită, plină de sens, culoare și savoare, bogată și plină de bucurie: “Dumnezeu cel viu, Care ne dă din belșug toate, spre bucuria noastră.”

Noi, oamenii, suntem fiii lui Dumnezeu, semințe de scânteie divină. Viața este un dar divin, deci trebuie să avem mare grijă ce facem cu ea. Zidirea de noi, reprezintă, deci, zidirea Cuvântului lui Dumnezeu, așa cum ne învață, atât Biblia, cât și principiile cărților de dezvoltare personală. Așa cum zidirea Cuvântului lui Dumnezeu este zidire de noi. Cele două entități nu sunt în contradicție, ci într-o armonie perfectă, fiind fețe ale aceleiași monede.

Biblia este manualul de viață de căpătâi al Omului. În ea sunt menționate toate virtuțile frumoase pe care trebuie să le cultivăm într-o viață de Om, frumoasă și împlinită. Firesc mi se pare, deci ca atât Biserica noastră strămoșească, cât și enoriașii ei să o ia în considerație în totalitate. Să ne bucurăm cu toții de responsabilitate! Una din frumoasele pilde ale Sfintelor Scripturi, Cuvântul lui Dumnezeu pentru Om este “cu sudoarea frunții tale te vei hrăni.” Ce înseamnă asta este clar: cultivarea gândurilor, vorbelor și faptelor frumoase. Este posibil asa ceva? DA, caci “toate le pot, întru Hristos, Cel care mă întărește.” Faptul de a nesocoti porunca Domnului mi se pare lene mascată cu pretenții de castă și ea trebuie combătută cu toate forțele!

Sfintele Scripturi constituie, pentru noi, creștinii, cea mai frumoasă poveste de Iubire din istoria Omenirii. Iubirea nețărmurită a lui Dumnezeu pentru oameni. Și noi, la rândul nostru, trebuie să arătăm că îl iubim neconditionat pe Dumnezeu. Și ce dovadă mai grăitoare a acestei iubiri putem avea decât respectarea și ascultarea Cuvântului lui scris cu litere de foc în Biblie? Adică să punem în practică TOATE învățămintele Lui. “Căci jugul Meu este bun şi povara Mea este uşoară.” Adică este o formulă de succes, singura vie și acceptabilă pentru noi.

Alte biserici creștine au sesizat filonul de Aur al dezvoltării personale din Biblie și îl răspândesc oamenilor, iar acest fapt se reflectă într-o calitate mai mare a vieții. Nu trebuie să ne fie frică de succes, trebuie să îl îmbrățișăm cu toată ființa! Dimpotrivă, Dumnezeu vrea să avem o viață împlinită, prosperă, sănătoasă, creativă și plină de sens. O repet, mesajul Bisericii este unul frumos și corect, dar trebuie pus un mai mare accent pe dezvoltare personală, trebuie dată o atenție sporită și pasajelor din Biblie care vorbesc de acest lucru și care sunt pe nedrept uitate sau incomplet analizate.

Pescarului, dacă vrei să îl ajuți, îi dai barcă și undiță, în cazul nostru învățămintele de folos pentru viață, educația, susținerea, motivarea, iar în această privință Biserica trebuie să aibă un cuvânt greu de spus. Cum am mai spus, viața este un dar divin. Nu ne putem permite să refuzăm darurile divine, “să punem la ușa Iubirii zăvor”, cum ne recită atât de bine îndrăgitul actor Ion Caramitru în preambulul unui mare hit de-al Loredanei, ar fi nesăbuință cu iz de blasfemie și ar fi mare păcat!

- Introducerea în manualele de religie ale copiilor de sfaturi practice și pilde pentru o viață în spiritul dragostei față de Dumnezeu

Manualele de religie de acum conțin lucruri frumoase și trebuitoare. Dar ce aș mai vrea eu în plus să învețe copilul meu ar fi modul în care pot fi cultivate virtuțile omenești într-o viață de om care să îi fie lumină călăuzitoare în viață, pentru a face din lumea asta un loc un pic mai bun, pentru o viață împlinită. Biblia este manualul de căpătâi al vieții, o resursă valoroasă, un izvor nesecat de înțelepciune de la care trebuie să ne adăpăm cu toții pentru un viitor bun și luminos!

- Predarea psihologiei motivaționale și de dezvoltare personală în seminariile teologice și facultatea de teologie

Psihologia este parte a Știintei. Dar Știinta a ajuns în mâinile omului dată de către Dumnezeu, prin Duhul Sfânt. Deci Știinta este Spiritualitate. Și în sens invers este valabil. Spiritualitatea este Stiință pentru că s-a demonstrat știintific rolul benefic al ei pentru o viață sănătoasă, prosperă, împlinită și fericită. Dacă sunteți pasionat de matematică, este o funcție bijectivă între cele două entități, sau un graf conex.

Odată stabilit acest adevăr de netăgăduit, nu trebuie să uităm că preotii sunt păstori de oameni. De aceea ei trebuie temeinic pregătiți pentru această misiune nobilă. Am sugerat prietenilor acestei pagini în articolul “Pledoarie pentru psihologia motivațională și de dezvoltare personală” o listă cu cărți din acest domeniu fascinant. Ne-am dori ca mesajul acestora și al altora similare să îl găsim ilustrat și în mesajul bisericii noastre apostolice. Tot ceea ce este scris în aceste cărti are corespondent si in Biblie, în evanghelii, în parabolele Mântuitorului sau ale sfinților părinți. Să punem un accent mai pronunțat pe dezvoltare personală în Biserica noastră, semănând astfel semințe bune, alese în piepturile pruncilor noștri pentru a culege roade bogate mai tarziu!

- Un rol mai mare acordat dezvoltării personale și de succes în predica de după slujbă

Ca un exemplu de aplicabilitate directă a chestiunilor de mai sus, sujba și mai ales predica preoților de la finalul ei să conțină mai profund elemente de dezvoltare personală, să incurajeze, să motiveze și să inspire.

Imaginați-vă un copilaș ce vine la sfânta slujbă de mânuță cu părintii sau bunicii lui. Mintea lui e ca un burete uscat ce va sorbi cu nesaț apa vie a cuvintelor preotului!

- Celebrarea în calendarul creștin ortodox a virtuților omenești, a alegerilor, lucrurilor, aspectelor și lecțiilor de viață de care trebuie să ne îngrijim

De exemplu: “Sf. Cuv. Atanasie Atonitul. Celebrarea CINSTEI”, sau “Sf. Mc. Sofia și fiicele sale. Ziua CURAJULUI”. Și exemplele ar putea continua pentru că avem izvorâte din Cornul Abundenței daruri împărătești doar pentru noi, de la bunul Dumnezeu: DRAGOSTEA, CREDINȚA, SPERANȚA, SMERENIA, CURAJUL, ATITUDINEA, DEPRINDERILE FOLOSITOARE, RECUNOȘTINȚA, RESPECTUL PENTRU VIATĂ, CINSTEA, ONESTITATEA ȘI INTEGRITATEA, RÂSUL, CUVINTELE AMABILE, MOTIVAȚIA ADEVĂRATĂ CARE VINE DIN INTERIOR, VISURILE ȘI SCOPURILE ÎN VIAȚĂ, MUNCA SUSȚINUTĂ CU SIMȚ DE RĂSPUNDERE, TIMPUL, HRANA PENTRU CORP, MINTE ȘI SPIRIT, BUNĂTATEA, RĂBDAREA, PERSEVERENȚA, DĂRUIREA, IERTAREA, EMPATIA, GÂNDIREA, POTENȚIALUL, IMAGINAȚIA, OPORTUNITATEA, POSIBILITĂȚILE, ÎNNOIREA, EXCELENȚA, CARACTERUL, DEZVOLTAREA PERSONALĂ, BUCURIA DE A ÎNVĂȚA O VIAȚĂ ÎNTREAGĂ, MAGIA CĂRȚILOR, BUNELE MANIERE, LIMBAJUL, COMUNICAREA, ASCULTAREA, RESPECTAREA REGULILOR, APRECIEREA DIFERENȚELOR, COMPASIUNEA, SFÂNTA SCRIPTURĂ, SUCCESUL AUTENTIC, ECHILIBRUL VIEȚII, ÎNȚELEPCIUNEA, BUCURIA, etc. Am găsit aceste lucruri minunate în cărtile unui autor pe care eu îl prețuiesc mult, Hal Urban: „Cele mai importante lecții de viață” și „Alegeri care îți schimbă viața”. (Din aceste două cărti ar ieși un manual de psihologie motivațională extraordinar pentru copiii noștri! Ca să întregesc podiumul, toate locurile cu aur, material didactic fantastic pentru copiii noștri, dar și pentru părinți și bunici sunt “Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale” de John C. Maxwell și “Dezvoltare personală pentru oameni isteţi” de Steve Pavlina). Un Univers întreg la picioarele noastre! Natural, aceste lucruri trebuie celebrate în fiecare zi prin cultivarea și punerea lor în practică, de aceea ar fi de un real folos să ni se aducă aminte de ele din când în când, să le sărbătorim și să le prețuim. Această măsură ar avea un impact pozitiv în educația noastra, a tuturora, ne-ar responsabiliza mai mult.

- Realizarea unor icoane și picturi motivaționale

Pe lângă cele deja existente, care sunt sublime, minunate și înălțătoare, cred că mesajul lui Dumnezeu către oameni ar fi mai sugestiv dacă s-ar încerca astfel de icoane care ilustrează bucuria de a semăna fapte bune. Un om ce trudește la muncă, o femeie ce își dă pruncul în leagăn, o nepoțică care iși vizitează bunica sau bunicul, doi bătrânei ce se țin de mână având dragoste în priviri ca atunci când s-au întâlnit prima oară și apoi s-au căsătorit, un om care citește o carte, o faptă de generozitate și câte și mai câte, toate legate de ideea că dacă îl iubim pe Domnul trebuie să iubim lumea, creația Sa și să ne bucurăm de responsabilitate. “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, cum spune și poetul. Dacă ne-am pune mintea un pic la contribuție, sunt absolut ferm convins că ar ieși niște lucruri minunate în acest sens.

Ideea mi-a venit având în minte scena Judecății de Apoi din pridvorul bisericii vechi din Verșeni, județul Iasi, scumpul meu sat natal. Magistrală și sugestivă, face cât o mie de cuvinte! Acolo erau clar ilustrate două ipostaze de fapte, una pozitiva, pe placul Domnului, exemplu de urmat pentru toți – “Și eu pot sa fac asta!” și una negativă, din categoria “Nu încercați asta acasă la voi!” Ce-ar fi să facem din astfel de icoane frumoase și eficiente un standard pentru bisericile noastre? Într-un lăcaș de cult punem unul sau câteva lucruri bune de care trebuie să ne ingrijim în viață, în alt lăcaș altele, și tot așa, răspândim vești bune de la Dumnezeu pretutindeni, cu efectul și puterea unei avalanșe. Vă dați seama, un album cu astfel de icoane adunate de pretutindeni, ar fi pur si simplu fantastic!

Acuma, o precizare: în peisaj erau și draci, dintre cei mai înfricoșători. Eu nu cred ad-litteram în demoni, însă ei sunt o metaforă sugestivă pentru nesăbuință și lipsa noastra de responsabilitate care ne sabotează calea spre o viață împlinită.

Creștinul care pășește în biserică trebuie să simtă sinestezic Marea Dragoste a lui Dumnezeu pentru oameni, să fie înconjurat atât auditiv, cât și vizual și olfactiv de Lumină.

- Cărți de dezvoltare personală pentru o viață fericită și împlinită scrise de preoți români

Lansăm o provocare pentru prea-cucernicii preoți ai Bisericii noastre: o serie de cărți-manual de dezvoltare personală. Pastorii, preoții altor biserici creștine o fac cu succes, trebuie să le urmăm exemplul. Norman Vincent Peale și John Maxwell sunt doar două exemple de nume ilustre, ale căror cărti au un impact enorm asupra cititorilor lor. Care să fie accesibile tuturor. La noi scriitorul Pavel Coruț s-a remarcat în acest domeniu cu seria “Arta succesului la români”, ne dorim ceva similar și din partea Bisericii noastre. Care să fie hit, bineînțeles!

- Valorificarea mai eficientă a internetului ca mijloc de răspandire a mesajului bisericii

Ceea ce am vazut eu că lipseste ar fi un newsletter. Este minunat să începi ziua învigorat de o parabolă a Domnului, un vers dintr-un psalm, o rugăciune care îți înalță inima și sufletul și un sfat pentru o viata creștină, placută lui Dumnezeu.

- Sfinti, cu precădere români, din toate domeniile de activitate, care au dus o munca de excelență și au adus contribuții remarcabile progresului civilizației umane

În sens larg, Lumea, Pământul, Universul întreg este Biserică, Templul Domnului. Oameni plăcuți lui Dumnezeu sunt și ceilalți care au contribuit ca Lumea să fie un loc un pic mai bun. Aceștia l-au slujit cu credință pe Dumnezeu având grijă și înfrumusețând creația Sa, Lumea. Prin urmare, Biserica trebuie să reflecte prin lucrarea Ei imaginea completă a spiritualității și deci să îi cinstească și să îi sărbătorească deopotrivă pe TOȚI oamenii care sunt placuti Lui. Ar fi un factor motivațional extraordinar, pentru că ar da modele de urmat oamenilor, ar consolida enorm temelia națiunii, susținând și unificând toate domeniile vieții.

- Femei preot în sfânta biserică ortodoxă

Dumnezeu a creat femeia din coapsa barbatului, deci atât bărbatul, cât și femeia sunt scânteie divină. Amândurora le-a hărăzit să fie trup și suflet împreună, o singură ființă, binecuvântându-i: “Va lasa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup.” De asemeni, Biserica cinstește numeroase femei care l-au slujit cu credință pe Dumnezeu: Sfânta Fecioară Maria, Maria Magdalena, femeile mironosițe, Sfânta Elisabeta, Sfânta Ana, împărăteasa Elena, Sfânta Cuvioasa Parascheva și alte multe sfinte și mucenițe. Deci un rol decisiv în faptul că astăzi putem să ne răsfățăm inima și sufletul cu Cuvantul Viu al Domnului l-a avut Femeia. Mergem mai departe. Societatea actuală este una în care femeia se implică cu real succes în toate domeniile de activitate. Astfel, națiunea română are printre cele mai de seamă figuri emblematice ale ei femei: Ecaterina Teodoroiu, Regina Maria, Ana Aslan, Nadia Comăneci, Maria Tănase, Stela Popescu, etc. Avem prima româncă medic, prima româncă jurnalist, prima româncă pilot, prima româncă ministru, prima româncă avocat, prima româncă … Suntem cu răsuflarea tăiată așteptând prima româncă Preot! Asta și prima româncă Președinte, sugerată de domnul președinte Traian Băsescu. Avem deja cuvantul in DEX: “preoteasă”. Cuvântul Domnului este complet și recepționat mai eficient dacă este spus atât de un barbat, cât și de o femeie. Dacă vreți, ca argument suprem, însusi Dumnezeu este Yin și Yang.

Cred, sper, că e doar o chestiune de timp, nu prea îndelugat, până când lumea va avea și femei preot, atunci când nivelul colectiv al conștiintei va fi suficient de mare pentru o asemenea măsură. Părerea mea este că, acolo unde este posibil, o biserică să aiba atât un preot, cât și o preoteasă. Ar fi eficiență la superlativ pentru că, slavă Domnului, este muncă de făcut în proiecte frumoase. Să fim noi primii care adoptă o asemenea măsură inovatoare și revoluționară, am câștiga un imens capital de simpatie din partea lumii întregi!

- Implicarea mai profundă a bisericii în proiecte sociale

Copii care ne mor de droguri, căsnicii destrămate de infidelitate, destine frânte de patima alcoolului și a jocurilor de noroc, bolnavi, oameni săraci și nevoiași, toate necesită atenția și implicarea noastră urgentă!

- Crearea de programe de studiu în universități bazate pe multidisciplinaritate

Teologie-Medicină, Teologie-Psihologie, Teologie-Sociologie, Teologie-Informatică, etc. Vârful aisbergului!

- Biserica Ortodoxă Română să arunce o “ocheadă” și altor biserici

O parte din succesul țărilor cu o civilizație înfloritoare se datorează și contribuției bisericilor țărilor respective. Au ele ceva pozitiv ce am putea implementa și noi? E drept, nu și părtile mai puțin reușite. Am citit undeva că Dumnezeu începe să moară în Occident, săracii încep să își vândă bisericile, aici e clar 1-0 pentru noi. :-)

Dumnezeu a creat lumea într-o continuă mișcare. Schimbarea este deci un proces firesc si natural, rânduit de Dumnezeu. De aceea și Biserica trebuie să se înnoiască mereu, să țină pasul cu vremurile și să adopte schimbarea care aduce bucurie și progres cu dragoste, credință și speranță!

Doamne ajută! ♥


Cu mult drag, respect și considerație,










p.s. În spiritul acestor idei, pagina “[POMUL VIEȚII] Frunza de Stejar pe Drapelul României” vine și cu alte câteva propuneri în articolele: “Pledoarie pentru Psihologia Motivațională și de Dezvoltare Personală” și “Predarea Psihologiei Motivaționale și de Dezvoltare Personală în Școala Românească”, pe care vă invit să le citiți.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu