vineri, 25 septembrie 2015

Pledoarie pentru Psihologia Motivațională și de Dezvoltare Personală


Prieteni, vreau să vă mărturisesc că sunt un mare fan al cărților de psihologie motivațională și de dezvoltare personală, cărți pe care vi le recomand cu căldură și vouă! Viața mea a cunoscut un cu totul alt sens, unul mai bun, mai frumos, mai de calitate, mai fericit și mai împlinit de când am ales să le fac loc în viața mea. Citirea celebrei cărți “Arta succesului la români” de Pavel Coruț a fost una dintre cele mai bune decizii pe care am luat-o vreodată în viață și mi-a deschis porțile unui domeniu fantastic și unei aventuri și călătorii de neuitat! Renasc din propria cenușă de fiecare dată după ce citesc o astfel de carte strașnică, pe sprânceană!

Cu toții ne dorim să ducem o viață fericită și împlinită. Pentru a atinge acest obiectiv, o soluție viabilă este să apelăm la aceste resurse pline de înțelepciune. Autorii lor, oameni meritorii, ne împărtășesc profunzimea înțelepciunii lor, o filozofie de viață cuprinzătoare pentru toate vârstele. Optimiste și pline de entuziasm, cărțile de acest gen au menirea de a ne aduce speranță. Și unde e speranță, e viață, încredere și succes. Pot fi considerate ca pietre de temelie pe care ne împlinim destinele, de aceea, părerea mea este că astazi sunt o necesitate. Adică, mai pe românește spus: “MUSAI!” ( :) ) Doresc chiar să ridic în mod strategic miza și pot să spun că degeaba ai trăit în viața asta dacă nu ai permis cărților de dezvoltare personală să te învăluie în magia lor! Au un aspect practic pronunțat, sunt o unealtă eficientă în cucerirea care se numeste „Viață”. Sunt, dacă vreți, know-how-ul îndeplinirii visurilor noastre. Stă în puterea noastră să le clădim. Nu este niciodată prea târziu să ne luăm frâiele destinului în propriile mâini, să ne schimbăm în bine, să ne îmbunătățim, să evoluăm.

Aș fi extrem de fericit dacă mi-ați permite să vă sugerez câteva cărți ce mie mi-au plăcut fantastic de mult. E doar o simplă sugestie, voi ați putea găsi și alte cărți minunate care să vă facă inima, mintea și sufletul să vibreze. O să le pun sub forma unui top. TOP 20 MTV a fost una dintre marile mele bucurii ale vieții mele din tinerețe! Ah, inutil să vă spun, mă aflu încă în toiul acesei perioade de Aur și după calculele mele va dura cel puțin până bifez pragul de 100 de ani în Jurnalul Recunoștnței! :) Analogia este naturală, ideile și învățămintele din cărți fiind muzică pentru urechile noastre!

Cărți “MARFĂ” – Dezvoltare Personală
TOP 20 MTV

1. Philip Baker - “Secretele oamenilor împliniți”
2. Dale Carnegie - “Secretele succesului”
3. Gary Chapman - “ Cele cinci limbaje ale iubirii. Cum să-ți exprimi față de partener implicarea trup și suflet” (și alte cărți de educația în cuplu)
4. Pavel Coruț - “Către culmile succeselor – Formula fericirii”
5. Stephen Covey - “Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”
6. Romeo Crețu - “Ce merită să știi despre viață”
7. Frédéric Fanget - “Sensul vieții - Răspunsurile psihologiei pentru a da sens propriei vieți”
8. Les Giblin - “Cum să dobândiți încredere și putere în relațiile interumane”
9. Haim Ginott - “Între părinte și copil. Ghid de comunicare afectuoasă” (și alte cărți de creșterea copilului)
10. Louise Hay - “Poți să-ți vindeci viața”
11. Jeff Keller - “Atitudinea este totul. Schimbă-ți atitudinea... și îți vei schimba viața!”
12. Sonja Lyubomirsky - “Cum să fii fericit”
13. John Maxwell - “Dezvoltă liderul din tine”
14. Phillip McGraw - “Strategii de viață”
15. Norman Vincent Peale - “Forța gândirii pozitive”
16. Anthony Robbins - “Descoperă forța din tine”
17. Florin Roșoga - “Ghidul de evoluție personală – 101 idei de dezvoltare personală”
18. David Schwartz - “Puterea magică a gândului”
19. Martha Stewart - “Regulile Marthei - 10 reguli esențiale pentru atingerea succesului atunci când începeți, construiți sau administrați o afacere”
20. Hal Urban - “Cele mai importante lecții de viață”

Miza adevărată a jocului este să facem alegerile pentru o viață autentică și împlinită, să cultivăm valorile ei vii, izvorâte din Cornul Abundenței bunului nostru Dumnezeu: DRAGOSTEA, CREDINȚA, SPERANȚA, SMERENIA, CURAJUL, ATITUDINEA, DEPRINDERILE FOLOSITOARE, RECUNOȘTINȚA, RESPECTUL PENTRU VIAȚĂ, CINSTEA, ONESTITATEA ȘI INTEGRITATEA, RÂSUL, CUVINTELE AMABILE, MOTIVAȚIA ADEVARATĂ CARE VINE DIN INTERIOR, VISURILE ȘI SCOPURILE ÎN VIAȚĂ, MUNCA SUSȚINUTĂ CU SIMȚ DE RĂSPUNDERE, TIMPUL, HRANA PENTRU CORP, MINTE ȘI SPIRIT, BUNĂTATEA, RĂBDAREA, PERSEVERENȚA, DĂRUIREA, IERTAREA, EMPATIA, GÂNDIREA, POTENȚIALUL, IMAGINAȚIA, OPORTUNITATEA, POSIBILITĂȚILE, ÎNNOIREA, EXCELENȚA, CARACTERUL, DEZVOLTAREA PERSONALĂ, BUCURIA DE A ÎNVĂȚA O VIAȚĂ ÎNTREAGĂ, MAGIA CĂRȚILOR, BUNELE MANIERE, LIMBAJUL, COMUNICAREA, ASCULTAREA, RESPECTAREA REGULILOR, APRECIEREA DIFERENȚELOR, COMPASIUNEA, SFÎNTA SCRIPTURĂ, SUCCESUL AUTENTIC, ECHILIBRUL VIEȚII, ÎNTELEPCIUNEA, BUCURIA, etc. (Am găsit aceste lucruri minunate în cărtile unui autor pe care eu îl prețuiesc mult, Hal Urban: „Cele mai importante lecții de viață” și „Alegeri care îți schimbă viața”. Din aceste două cărti ar ieși un manual de psihologie motivațională extraordinar pentru copiii noștri! Ca să întregesc podiumul, toate locurile cu aur, material didactic fantastic pentru copiii noștri, dar și pentru părinți și bunici sunt “Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale” de John C. Maxwell și “Dezvoltare personală pentru oameni isteți” de Steve Pavlina.) The good stuff, adică! („Mărfurile” bune!) În gânduri, vorbe și fapte bune și frumoase. Și aici e toată frumusețea! :)

Să dăm un exemplu legat de aceste virtuți ale vieții: cultivarea cinstei și a integrității în viață în detrimentul necinstei, a hoției și a corupției. Știm cu toții această problemă, ne izbim de ea în viața de zi cu zi, cu toții suntem afectați. Acum vedem la televizor spații ample dedicate “spectacolului” trist al cătușelor. Până și lideri din toate domeniile, care în mod normal ar fi trebuit să fie modele de urmat, sunt atinși de acest flagel. O poliție și o justiție eficiente sunt folositoare și minunate, dar dacă ar fi să împrumutăm un concept din medicină, profilaxia este cea mai eficientă armă de atac împotriva bolii. În cazul nostru, ea se numește educația pentru viață. Iar cărțile de dezvoltare personală asta fac: umplu spațiul gol lăsat de izbeliște în prezent, rezervat educației pentru viață. Revenind la exemplul nostru, cărțile de dezvoltare personală ne-ar spune că: “A trăi fără onoare înseamnă a avea o personalitate hâdă și urâtă. Necinstea ne oprește din dezvoltarea noastră personală. Ne găsim prizonieri, închiși într-un cerc vicios, ne transformăm în ipocriți și manipulatori. Ne ruinăm relațiile cu ceilalți și chiar propria sănătate, sistemul nostru nervos putând fi afectat. Integritatea, pe de altă parte, atrage beneficii minunate. Viața este mai bogată și mai împlinită. Aduce pacea și liniștea minții, ne clădește caracterul și reputația frumos și durabil. Ne dezvoltă relațiile sociale și atrage după sine sănătatea fizică și mentală. Să construiești un caracter bazat pe integritate înseamnă multă muncă, timp și energie, dar fructele ei sunt dulci, iar beneficiile sunt evidente. Cinstea nu este doar cea mai bună politică, dar este singura opțiune acceptabilă, sănătoasă și pozitivă pe care o avem”. Destul de bine spus, nu? Natural, pentru a fi eficiente, principiile dezvoltării personale trebuie studiate și cultivate de fiecare din noi în parte, dar și școala și biserica merită și trebuie să aibă câte o bucată generoasă din “plăcintă”, motiv pentru care am consacrat, puțin mai încolo câte o secțiune specială fiecăreia în parte.

Acest prilej trebuie să fie în primul rând un legământ pe care îl facem cu noi înșine pentru a fi mai buni, mai drepți, mai harnici, mai responsabili și mai încrezători. Și asta în fiecare clipă și în fiecare aspect al vieții, fie că muncim cu sârg la locul de muncă, citim o carte în bibliotecă, strângem mândruța în brațe, șoptindu-i vorbe dulci, de iubire, sărutăm copilul pe creștet înainte de culcare, spunem o rugăciune în sfânta biserică, punem țara la cale cu prietenii la o bere pe terasă, introducem încrezători votul în urnă în speranța unui viitor mai bun și câte și mai câte. Asemeni unui bulgăre de zăpadă care se rostogolește de pe vârful unui munte și când ajunge în vale se preface în avalanșă. Un Cod al Onoarei. „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii!,” cum zice Poetul. „Prețuiește viața!,” cum zice Zâna. „Omul bun și pomul copt,” cum zice Trubadurul. Regulile pentru o viață autentică, de succes sunt simple și odată ce le aplici simți că ești cu adevărat viu, satisfacțiile fiind fantastice! Și ce minunat ar fi dacă fiecare dintre noi și-ar înscrie în agenda propriei vieți să facă astfel încât lumea în care trăim să fie un pic mai bună! ♥ Și aici mi-L imaginez pe bunul nostru Dumnezeu din Ceruri zâmbind cu bunătate, dragoste și bucurie, oamenilor: „Thank you for your cooperation! – Mulțumim pentru cooperarea dumneavoastră!” (replică de marcă a Poliției din filmul „Al cincilea element” / „The Fifth Element”, în regia lui Luc Besson).

În încheiere, aș vrea să vă mărturisesc un truc. Multă lume se sperie de titulatura de “psihologie”, închipuindu-și că e ceva deosebit de greu și de complicat, ceva de genul “știință de rachetă”. În realitate, ele sunt scrise într-un limbaj accesibil, simplu, plăcut, accesibil oricui, bogate în exemple practice, un adevărat regal. Deci, ce ne mai rămâne de făcut este să bobinăm! Sau, cum zice prietenul Connect-R: “Bagă mare!” :-) Lectură plăcută!


Cu mult drag, respect și considerație,











p.s.
În spiritul acestei idei, pagina “[POMUL VIEȚII] Frunza de Stejar pe Drapelul României” vine și cu alte câteva propuneri în articolele: “Predarea Psihologiei Motivaționale și de Dezvoltare Personală în Școala Românească” și “Biserica Ortodoxă Română, rol de mentor și susținător pentru o viață împlinită, fericită și frumoasă”, pe care vă invit să le citiți.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu