sâmbătă, 26 septembrie 2015

România = Zonă Liberă de Fracturare

O spunem încă din start: ne alăturăm și noi majorității părți a populației României care nu dorește fracturare hidraulică în România. În acest sens, vă propun să trecem în revistă câteva idei și puncte de reper:

- Fracturarea hidraulică vine la schimb cu dezastre ecologice teribile, lucru ce este inaccptabil. E un preț pe care nu suntem dispuși să-l plătim, să fie clar asta! Glia strămoșească e cel mai de preț bun al nostru pe care trebuie să-l predăm mai departe copiilor, nepoților și strănepoților noștri în bune condiții, așa cum l-am primit și noi de la părinții și bunicii noștri, pentru ca neamul românesc să străbată cu bine veacurile ce vor veni.

Fotografia din imagine este întru-totul grăitoare, face cât o mie de cuvinte la un loc. În stânga este imaginea apocaliptică a unei zone din S.U.A. după ce s-a făcut fracturare hidraulică. În dreapta e o zonă plină de viață, așa cum ar trebui să fie. Normalitatea.

Să nu ne insulte nimeni inteligența! Fracturarea, la nivelul la care a ajuns știința astăzi, nu e sigură, așa cum o scaldă sau încearcă să ne păcălească în mod nerușinat unii cu obrazul gros și avizi după îmbogățire. S.U.A. sunt în vârful piramidei descoperirilor științei și tehnicii, patria lui Apple și IBM și a altor “drăcii” minunate de te minunezi și te crucești de avântul care l-a putut lua știința și de maiestuozitatea și generozitatea lui Dumnezeu care ni le-a dat spre bucurie și folosință nouă, oamenilor. Dacă ar fi existat metode prietenoase cu mediul, americanii ar fi fost primii care să le folosească. Și atunci nu ar mai fi fost cu putință să vedem fotografia aceasta a dezastrului provocat de fracturare. E la mintea cocoșului asta și e un raționament de bun simț pe care vă invit să îl faceți și dumneavoastră. Cum zic unele show-uri americane care te fac să-ți ții răsuflarea: “Don’t try this at home!” / “Nu încercați să faceți asta acasă la voi!”

- Țări din vârful civilizației umane, înalt dezvoltate și cu democrații înfloritoare au interzis fracturarea. Dacă nu greșesc, Italia este printre ele. Sunt absolut sigur că decizia s-a luat după o analiză minuțioasă a problemei. Înseamnă că dezavantajele copleșesc avantajele. Nu putem greși și am face o treabă strașnică dacă le-am lua exemplu! Putem avea liniștiți încredere și în expertiza profesională a specialiștilor lor.

- Unul din performerii României, Senatorul și Doctorul Tudor CIUHODARU este un fervent opozant al fracturării. Dacă domnul doctor este de părere că “NU!”, am face bine să îl ascultăm și să luăm notițe. Câteodată bunul mers al lucrurilor dintr-o țară ține și de inteligența noastră, a oamenilor, de a urma liderii dedicați și potriviți.

- Unii din adepții fracturării spun că aceasta este necesară din cauza foamei tot mai crescânde a oamenilor pentru energie. Însă otrăvirea mediului nu este decât o pseudo-soluție ce nu face decât să prelungească agonia unui sfârșit apocaliptic energetic generat de lăcomia și nesăbuința omenească. O soluție corectă ar fi investirea în educația noastră, a tuturora, pentru responsabilizare, pentru a folosi resursele planetei inteligent și responsabil, precum și alte măsuri eficiente, în paralel cu intensificarea eforturilor pentru a găsi noi surse de energie prietenoase cu mediul, precum și dezvoltarea celor deja existente.

- Americanii sunt de părere, și se pare că fac presiuni în acest sens, că ar trebui să extragem gazele de șist pentru ca Europa să nu mai depindă de Rusia. Însă tot un American, dintre cei mai luminați, expertul în psihologia de dezvoltare personală Stephen R. Covey, ne spune în “Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” că, după independență, treapta supremă de dezvoltare este interdependența și contextul nostru este cum nu se poate mai potrivit aici. Dacă tu ai ceva ce-mi este mie de folos, iar eu am ceva ce ție îți face bucurie, ar fi înțelept să punem bazele unei afaceri strașnice, condimentată generos cu fair-play, rezultând “începutul unei prietenii frumoase”. Rusia aparține marii și frumoasei familii europene și tocmai aici este provocarea, ca fiecare din părți să facem eforturi pentru a reuși să cultivăm relații fructuoase între noi.

- Este totuși și un aspect pozitiv al problemei. În primul rând, faptul că s-a reconfirmat faptul că subsolurile României sunt încă și mai bogate e un motiv de mare bucurie și de mândrie patriotică pentru toți românii. Numai că trebuie să fim foarte atenți ca noile zăcăminte să nu devină un cal troian. În viață, câteodată a face un lucru corect înseamnă a te abține de a face un altul. În cazul nostru, firesc, parcă ne-ar mânca în fund ca pe maimuță să trecem la acțiune și să exploatăm zăcămintele, fiind tentați chiar să închidem ochii la dezastrul ecologic cu care vin la pachet, acceptând crima. Însă dacă avem cu adevărat “cojones”, trebuie să avem tăria de a ne abține. În situația asta, atitudinea corectă face diferența dintre a fi moale și nesăbuit și a fi un caracter puternic. În viață sunt momente când trebuie să cultivăm și răbdarea. Ea ne ascute abilitățile, progresăm, ne dezvoltăm. Confucius spunea că uneori e bine să luăm un lucru și să îl punem spre păstrare într-un sertar, pentru a-l scoate la vremea potrivită, când este nevoie de el. Deci ar fi cazul să lăsăm exploatarea zăcămintelor mai încolo, către Paștele Cailor, când vor putea fi exploatate corect, fără dezastre ecologice. Copiii, nepoții sau strănepoții noștri pot fi și ei petroliști, lupi galbeni dedicați și autentici, nu? Zăcămintele lăsate lor moștenire vor fi o provocare pentru ei pentru a studia, a munci și a se dezvolta pentru a face ca știința să evolueze în așa măsură încât să se poată da cep bunătăților de sub pământ, spre bucuria și împlinirea lor.

Vă propun să încheiem într-o notă veselă mica noastră dezbatere. Îmi amintesc, când eram pici, șoimi ai patriei, una din poezioarele noastre preferate suna cam așa: “Vrei alune? / Nu sunt bune! / Vrei halva? / Asta DA!” :-) Acuma, idea că alunele nu ar fi bune, știm cu toții că e exact pe dos, alunele și mai ales untul de arahide, fie el cremă sau crocant sunt absolut delicioase și sănătoase; e practic adevărat ca și o lege imuabilă a fizicii. Dacă ar fi însă să ajustăm versurile subiectului nostru de discuție, poezioara adaptată ar suna în felul următor: “Vrei dezastre ecologice acasă la tine? / Nu sunt bune! / Vrei să lăsăm ca moștenire zăcămintele de gaz copiilor noștri pentru bucuria și progresul lor? / Asta DA!” Simplu ca “Bună ziua!” Motiv pentru care rugăm autoritățile române – Guvernul, Parlamentul, Președenția să colaboreze pentru realizarea unui proiect prin care se declară România - “Zonă liberă de fracturare”, cel puțin până la noi ordine, adică până ce “vremea” permite! Mulțumim și apreciem mult!



Cu mult drag, respect și considerație,










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu