sâmbătă, 26 septembrie 2015

Numele Jocului: FOOTBALL aka ROMÂNIA – Campioană Mondială la Fotbal

Un SALUT voios, pionieresc, prieteni! O zi magnifică astăzi, nu-i așa? “It is a good day to die!” / “E o zi bună pentru a muri!” – cum sună o replică de-a războinicilor ce se pregătesc de luptă din jocul pe calculator Starcraft, ce mie îmi place mult. :) Așa încât, ca să fiu în ton cu vremea și să ne curgă sângele mai cu talent în vine, vă propun un moment de reflecție. Ce-ați spune dacă ne-am da întâlnire cândva, sperăm într-un viitor nu prea îndepărtat, pe străzi pentru a celebra câștigarea de către România a Campionatului Mondial de Fotbal? Bănuiesc că o asemenea perspectivă ar atrage imediat comentarii care mai de care mai spumoase și mai pitorești: “Da, sigur! Când va buciuma Adam!” / “Când va face plopul pere și răchita micșunele!” / “La Paștile Cailor, asta!” / “Fugi de-aicia, domnule și te culcă! Ți-ai luat azi dimineață pastila de nebunie?” și piesa de rezistență “Când va zbura porcul!” :)

Vă asigur însă că nu e nicidecum un vis deșart! Totul pe lumea asta e o chestiune de alegere, de atitudine, credință, dăruire, pasiune și entuziasm. Și atunci, vin eu cu o altă zicală : “Buturuga mică răstoarnă carul mare!” Permiteți-mi, deci, să îmi argumentez ideea:

- Țara noastră a produs numeroși campioni de legendă de-a lungul timpului: Nadia Comăneci, Ivan Pazachin, Iolanda Balaș, Nicu Vlad, Cristian Gațu, Paula Ivan, Maricica Puică, Gabriela Szabo, Doina Melinte, Gheorghe Hagi, Ilie Năstase, Virginia Ruzici, Simona Halep, Sorin Babii, Alina Dumitru, Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Mihai Covaliu, Camelia Potec, Diana Mocanu, Ghiță Mureșan, Francisc Vaștag, Mihai Leu, Leonard Doroftei, Lucian Bute, Alin Moldoveanu, Cristina Neagu, Ana-Maria Brânză și mulți, mulți alții. De fapt, deținem etalonul perfecțiunii în sport, prin acel 1.00 de poveste și legendă de pe tabelă obținut de Nadia la Montreal. Categoric, am fost, suntem și vom fi un popor talentat!

- Fetele noastre ne dau un bun exemplu de reușită. Au ridicat sus ștacheta și aruncă mănușa provocării băieților. Astfel, echipa națională feminină de gimnastică este mereu printre cele mai bune din lume, cu multiple titluri obținute și dând, de-a lungul vremii campioane de vis: Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Daniela Silivaș, Simona Amânar, Lavinia Milosevici, Gina Gogean, Andreea Răducan, Cătălina Ponor și toate celelalte fete de aur ale noastre. Nu cred că este vorba de vreo anomalie genetică, băieții să fie inferiori fetelor! Ce trebuie doar este să devenim conștienți de resursele proprii și să le înhămăm la treabă!

- Gheața a fost deja spartă, România câștigând deja o cupă prestigioasă pe plan fotbalistic prin Steaua, “l’étoile de l’Europe”, la Sevilla, în 1986. Cum ne-au mai răcorit și uns pe suflet golurile lui Balint și Lăcătuș de la penalty-uri! Ce miracol am putut trăi cu toții prin robinsonadele de poveste ale lui Duckhadam! “Apără Duckhadam! Am câștigat Cupa! Cupa Campionilor Europeni este la București!” Noaptea aceea magică nu a fost nicidecum un eveniment izolat, a fost doar un început, pionierat, preludiul unor noi aventuri, ce reclamă repetiții ulterioare de triumf și de bucurie!

- Am avut mereu profesori dedicați, antrenori care au știut să pregătească campioni de oțel, să le insufle dorința și bucuria de a învinge: Mariana Bitang și Octavian Belu, Gheorghe Tadici, Dan Grecu, Emerich Jenei, Generalul Anghel Iordănescu, Împăratul Mircea Lucescu și mulți alții. Prin extenso, și ceilalți membri ai echipelor sportivilor cu rol cheie și-au făcut pe deplin datoria și au demonstrat că ne putem baza pe ei: conducători de federație, cluburi și ligi profesioniști, arbitri de talie internațională, medici dedicați, impresari deștepți, masori inimoși și toți ceilalți.

- Suntem recunoscători și privilegiați că am avut Generația de Aur a Fotbalului Românesc, prin Hagi, Popescu, Munteanu, Petrescu, Lupescu, Dumitrescu, Rotariu, Iovan, Selimeși, Lăcătuș, Andone, Belodedici, Gâlcă, Răducioiu, Prodan, Stelea, Prunea și toți ceilalți, care ne-au făcut de multe ori să ieșim în stradă după victorii entuziasmante. Pofta vine mâncând și pot să spun că ni s-a deschis apetitul. De ce nu ne-am face temele să provocăm nașterea Generației de Diamant care să câștige pentru Patrie titlul suprem? Aurul este minunat, dar parcă Diamantul ar fi de ici-colea? Îmi amintesc, în anii studenției, o agentă de vânzări frumoasă, inimoasă și talentată, specialistă în MLM, mi-a lăsat o casetă audio promoțională menită, firește, să te îmbârlige să îmbrățișezi cauza firmei și să intri în sistem. Am ascultat-o și am avut parte de un timp de calitate, amuzându-mă pe cinste. Leit-motivul prelegerii era: “It is good to be a Diamond!” / “Este bine să fii un Diamant!”, spus cu atâta patos și convingere încât mișca și munții din loc și îți dădeau lacrimile de bucurie și fericire! :) Am fost la o azvârlitură de băț de finală, atunci când am jucat de la egal la egal cu Suedia, într-un meci epic, de colecție. Puteți să vă imaginați, ce s-ar fi întâmplat dacă, cu puțin mai mult noroc, ne-am fi calificat mai departe? Mingea este rotundă, nu, fotbalul este magic, iar scorul deschis oricărui rezultat.

- Să aruncăm o privire și la reușitele altora și să vedem dacă nu cumva putem învăța și noi ceva din ele. Prietenii noștri, grecii, au fost câștigători meritorii ai Campionatului European din postura de outsideri. Printr-un spirit de echipă fantastic, pasiune, dăruire și entuziasm au realizat imposibilul și s-au acoperit de glorie, așa cum au făcut-o în vremuri ancestrale strămoșii lor Ahile, Hercule sau Alexandru cel Mare. Danemarca frumoasă a fraților Laudrup și a Micii Sirene a câștigat și ea entuziasmant aceeași competiție, venind din vacanță, direct de pe plajă, fiind invitată să participe în locul alteia, descalificate. Gestionarea eficientă a resurselor într-un mecanism de portocală mecanică o face admirabil Olanda. Jocul ei e un spectacol sublim și total marcă înregistrată André Rieu, e mai mereu prezentă în fazele finale ale competițiilor, a câștigat deja Campionatul European și, sunt ferm convins, e doar o chestiune de timp până când îl va înhăța și pe cel Mondial. Și dacă luăm în considerație doar suprafața relativ mică a țării, ne dăm seama de performanțele ei uluitoare. Doamne, Maica Domnului, ce gol extraterestru a putut să-i dea Van Basten marelui Dasaev, nu este posibil așa ceva, îmi fac cruce cu stânga!

- “Vreau tot sau nimic, ca și fenta lui Dobrin!” sună versurile marcă înregistrată BUG Mafia. Ce înseamnă “TOTUL” în materie fotbalistică? Titlul suprem, firește. Când eram puști, eram, asemenea cu 99,9% dintre copiii noștri, mare iubitor și pasionat de fotbal. Era peste capacitatea mea de înțelegere de ce Hagi, la fel ca alte legende ale fotbalului românesc nu ar fi putut fi campioni mondiali. De ce ar fi ei cu ceva mai prejos decât marii campioni mondiali ai vremii? Golul său fenomenal din meciul cu Columbia se află detașat pe primul loc în topul personal al celor mai frumoase goluri. S-a instalat confortabil acolo încă din secunda în care l-am văzut, așa cum se instalau odată mega-hiturile lui Michael Jackson direct pe primul loc în topurile muzicale MTV și ceva îmi spune că acolo va sta pe vecie. Anii au trecut, acum am peste 40 de ani, dar timpul nu a reușit nicidecum să îmi clatine convingerea, ci dimpotrivă, cred cu și mai mare tărie în acest Vis. Ba chiar mi-am propus ca, până fac 100 de ani să sărbătorim cu o baie pe cinste în fântâna arteziană din piața orașului triumful câștigării Cupei Mondiale. De-abia aștept! Iar dacă sunteți în căutarea de idei noi pentru Agenda personală de Viitor și pentru Jurnalul Recunoștinței, aș fi mai mult decât onorat să vă inspirați și să faceți și voi același lucru!

- Fenta lui Dobrin care vrea totul este simbolul unor generații întregi de corifei legendari ai fotbalului românesc, printre care Dobrin, Dembrovschi, Anca care “ară terenul”, Dudu Georgescu, Lucescu, Sandu, Iorgulescu, Dinu, Hagi, Lăcătuș, Boloni, Ștefănescu, Ungureanu, Balaci, Lung, Cămătaru, Mateuț, Răducioiu, Chivu, Mutu, Raț, Marica și mulți alții. Avem deja o istorie fotbalistică frumoasă, terenul este pregătit.

- Fotbaliștii, sportivi de legendă ai României fac parte din marea familie a românilor de geniu din toate domeniile: cultural-artistic, sportiv, economic, tehnico-științific. Români verzi ca stejarul, cu care ne mândrim. Care au fost, sunt și cu siguranță vor fi “cât neamul românesc”. La oameni se adaugă și frumusețea și bogăția plaiului românesc, adevărat colț de rai. Ne putem considera, deci, norocoși, privilegiați și binecuvântați. Cu toate acestea, am auzit în ultimii ani felurite “epitete” la adresa țării, pe care decența mă împiedică să le spun aici. Nu este corect! Așa că mă simt nevoit să iau atitudine, să protestez. Și încerc să o fac propunându-vă o expresie nouă, o zicală, pe care îmi doresc să o îmbrățișăm cu toții: “Tot România-i fruncea!” Ați sesizat, desigur, m-am inspirat dintr-o zicală dragă bănățenilor, “Tot Banatu-i fruncea!” Îmi place cum o zice Florin Călinescu, cu mult șarm. Ele două pot coexista împreună în același timp, nu e nici un conflict de interese, ba dimpotrivă. Apoi, firește, pasul următor ar fi să transpunem zicala în gânduri, vorbe și fapte!

- Ce-ați spune dacă am face din câștigarea Campionatului Mondial de Fotbal proiectul unei întregi națiuni? Ar fi de mare clasă ca Președintele și Primul Ministru al țării să anunțe oficial proiectul și să îl includă în agenda națiunii! Vorbind cât se poate de serios acum: ce-ar însemna în termeni realiști ca să creăm premizele necesare atingerii unui asemenea obiectiv grandios? Răspunsul se află, după părerea mea, în dezvoltarea personală a fiecăruia dintre noi. Să fim mai buni, mai educați, mai corecți, mai eficienți, mai încrezători, pentru a fi mai prosperi, pe toate planurile, pentru a avea resursele necesare producerii unei generații de campioni mondiali. Și, până la urmă, scopul este doar un pretext. Mult mai importantă, miza adevărată este bucuria călătoriei. Prin demararea unui asemenea proiect vom câștiga astfel un timp de calitate ce va da sens, împlinire și bucurie vieților noastre.

- Nu vrem și nu ne mulțumim cu ideea ca România să câștige titlul suprem printr-un miracol izolat. Vrem să facem cărțile astfel încât să ne numărăm mai de fiecare dată printre favoritele la câștigarea trofeului pus în joc. Așa cum este acum marea noastră campioană Simona Halep, cap de serie la turneele de tenis și în topul mondial al celor mai bune jucătoare de tenis. Campionatul Mondial, Campionatul European, Cupa Campionilor Europeni, Cupa Cupelor (pe care o dorim din nou în competiție), Campionatul Mondial al Cluburilor, Cupa UEFA – Europa League, Balonul de Aur, Gheata de Aur, Mănușa de Aur, toate bunăciunile de trofee care sunt sau vor fi inventate, pe toate dorim să punem gheara și să le așezăm în Vitrina noastră de oameni gospodari și cumsecade. Cum zice o reclamă la o licoare populară: “O picătură de stil în viața ta!” Nu cred să deranjăm pe nimeni. Băieții care sunt deja pe podium – Brazilia, Italia, Germania, Franța, Argentina, Anglia, Spania și toți ceilalți, nu se vor supăra de puțină concurență românească. Din contra, competiția devine astfel mai interesantă, mai savuroasă și mai palpitantă.

- Dacă sufletul și inima voastră au vibrat câtuși de puțin la citirea acestor rânduri, vă propun să facem pasul următor și să trecem la treabă. Un lucru strașnic aici ar fi lectura unei cărți ULUITOARE în frumusețea ei, ce va zgudui din temelii sistemul propriu de valori: “Puterea magică a gândului” de Dr. David Schwartz. E un început bun pentru aventura noastră. E un manual al succesului: “Succesul este o opțiune personală. Este rezultatul unor exerciții de gândire pozitivă. Așa că, fii vizionar, crede în reușita personală, nu-ți căuta scuze, nu te vinde ieftin, privește lumea cu optimism, adoptă o atitudine de învingător, fii corect cu ceilalți, înfruntă-ți temerile, fii mereu entuziast și ... țintește obiective înalte!” Și nu uitați: când avem un vis frumos, pe care ni-l dorim cu ardoare, “tot Universul conspiră pentru realizarea lui” (Paulo Coelho). În spiritul acestei idei, pagina “[POMUL VIEȚII] Frunza de Stejar pe Drapelul României” vine și cu alte câteva propuneri în articolul: “Pledoarie pentru Psihologia Motivațională și de Dezvoltare Personală”, pe care vă invit să îl citiți.

“Numele jocului: FOOTBALL!
Ole, ole, ole, ole,
Noi suntem campionii, noi suntem campionii!”



Cu mult drag, respect și considerație,










p.s. Și, cum e deja tradiția paginii noastre, pentru un proiect de o asemenea însemnătate și frumusețe, mă bag și eu ca păduchele în seamă și propun și o idee pentru un clip publicitar. O scenă de film western, filmată în munții Bucegi, despre care se spune că ar fi Olimpul Zeilor, cu Sfinxul în fundal.

Un tânăr, fan al echipei naționale de fotbal al României: “I can tell you that, Mister. Romania couldn’t ever possibly win the World Football Chamionship. That’s for sure.” / “Vă spun sigur, domnule. România nu ar putea câștiga vreodată Campionatul Mondial de Fotbal. Asta este sigur.”

Clint Eastwood, în postura de erou din filmele western care l-a făcut celebru: “You’d better think again, ... punk!” / “Ai face bine să te mai gândești, ... țâcă!” :-)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu